מחירי המשרדים ודמי השכירות ירדו בחדות במהלך 2023 ונמשכים לתוך שנת 2024.
ירידות המחירים באזורים רבים בארץ נעים בסביבות 15%-20% , והתופעה של משרדים ריקים הולכת ומתרחבת ברחבי הארץ.
-על מנת לנסות להעריך את מצב השוק ולאן פניו בשנים הקרובות צריך לבחון לעומק
את הגורמים שמניעים את שוק המשרדים:
-שוק המשרדים חווה פריחה אדירה ששיאה הייתה בשנת 2021 ,כאשר הביקוש מצד חברות הייטק הגיע לשיא. חברות הייטק גלובליות רבות שכרו שטחי משרדים הגדולים ב 15%-20% ,ממה שהיו צריכות מתוך ציפייה להמשך צמיחה .
-הריבית במשק במהלך 2021 הייתה אפסית והדלתא בין התשואה המתקבלת מהשכרת משרד לבין עלות המימון הייתה גדולה וקרצה למשקיעים ויזמים . התשואה הגבוהה ,לעומת עלות המימון הנמוכה ,משכה גם משקיעים קטנים שקנו משרדים להשקעה בקבוצות רכישה .
-המציאות הזו השתנתה עם עליית הריבית ,האטה בענף ההייטק ומלחמת חרבות ברזל.
-מבין כל ההשפעות השליליות על מחירי המשרדים , ההשפעה של עליית הריבית הינה הדרמטית ביותר. עפ"י ההערכות ,כיום יש עודף היצע של כ-1 מיליון מ"ר שטחי משרדים באזורי הביקוש ,וההיצע צפוי לגדול בכ-2 מיליון מ"ר במהלך 4 השנים הקרובות בפרויקטים קיימים.
-חברות גדולות שנמצאות תחת חוזה שכירות ארוך, מצמצמות את שטחי המשרדים הפנויים ומציעות אותן בשכירות משנה ויוצרות לחץ נוסף להורדת מחירים.
– עפ"י הערכות בנק ישראל המשק צפוי לחזור לצמיחה בשנת 2025 ל5% והריבית בעוד 12 חודשים צפויה לרדת לאזור 3.75%. צמיחה גבוהה של המשק בישראל כפי שאפיינה אותו בעבר צפויה להגדיל את הביקוש למשרדים והיצע המשרדים יפגוש ביקוש הולך וגדל. יחד עם זאת אין וודאות מתי תסתיים המלחמה ואם תחזית זו של בנק ישראל תתממש ומתי.
–תחזית והערכה ל2024:
בתקופה הקרובה ובמהלך 2024 צפוי המשך לחץ של היצע ,שעשוי להוריד את המחירים לרמות יותר נמוכות ,ולא צפויה חזרה למחירים הגבוהים של 2021 -2022. הריבית הגבוהה ,יוצרת אלטרנטיבות השקעה כמו אג"ח עם תשואה גבוהה ובטוחה יותר ההשקעה במשרד. המשקיעים אינם צפויים להיכנס לשוק ,כל עוד הריבית לא תרד לרמה כזו ,שתייצר פער תשואה סביר בין התשואה מהשכרת המשרד לבין עלות המימון שתפצה על הסיכון בהשקעה. .עפ"י הסימנים כרגע בשוק המשרדים , זה עדיין לא הזמן להשקיע במשרדים ויש צורך להמתין לשינוי מגמה, שנכון להיום אף אחד לא יודע מתי תתרחש.