חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הורדת דירוג האשראי הצפויה של ישראל ע"י חברת דירוג האשראי מודי'ס -האם מדובר בחדשות או שההחלטה מגולמת כבר בשווקים?

מחר צפויה ההחלטה של חברת דירוג האשראי מודי'ס לגביי דירוג האשראי של ישראל. במשרד האוצר מנסים למנוע את הורדת הדירוג, אבל עפ"י רוב תחזיות של הגופים הכלכליים בעולם, מתכוונת סוכנות הדירוג להוריד את דירוג האשראי של ישראל.

מה משמעות ההחלטה ?

במידה ואכן תתקבל ההחלטה להוריד את דירוג האשראי המשמעות העיקרית הינה ייקור הריביות בהלוואות בעולם לממשלת ישראל ולחברות ישראליות ובצורה עקיפה גם למשקי הבית. דירוג האשראי של ישראל בחברת מודיס לא השתנה משנת 2008, ועומד על 1A. חברת הדירוג הייתה אמורה לפרסם את החלטתה כבר לפני מס' חודשים ולאחר פריצת המלחמה בעזה החילטה להשהות את החלטתה עד להתבהרות המצב.

מהם הסיכונים למשק הישראלי לפי מודי'ס?

התמשכות המלחמה בעזה מעבר למחצית שנת 2024 ,כאשר התרחיש המסוכן ביותר הינו פתיחת חזית משמעותית בצפון.

-היחלשות מוסדות השלטון בישראל

-הממשלה מעבירה כספים לגורמים לא יצרניים שאינם מייצרים צמיחה.

-משבר בענף ההייטק שהינו קטר צמיחה משמעותי במשק הישראלי.

-הגדלת הגרעון וגידול ביחס חוב/תוצר. הממשלה לא מעלה מיסים על מנת להתמודד

עם הגירעון שצפוי לגדול.

איך צפויה להשפיע ההחלטה על שוק ההון בישראל

פרמיית הסיכון של ישראל עלתה מאז תחילת המלחמה והיא מבטאת בין היתר את חששות המשקיעים הזרים להשקיע בישראל.

השאלה כעת הינה האם ההחלטה של הורדת הדירוג כבר מגולמת בשווקים ?

-חשוב להבין , שוק ההון ומחירי המניות מבוססים על ציפיות. מחירי המניות מגלמים את ביצועי החברות בעתיד . חברת דירוג האשראי כבר לפני מספר חודשים הזהירה שהיא מתכוונת להוריד את דירוג האשראי, בשל החששות של כלכלני החברה מהשפעה שלילית של המחאה החברתית על המשק הישראלי. הידיעה שמודי'ס אמורה להוריד את דירוג האשראי של ישראל כבר ידועה לשווקים, ומתומחרת במידה רבה במחירי המניות.

המרווח של תשואות האג"ח הישראלי מעל האג"ח הבינלאומי , ובפרט מעל אג"ח של ממשלת ארה"ב נמצא הרבה מעבר לרמה שהיה טרום המלחמה .כלומר, השוק מתמחר את פרמיית הסיכון והורדת דירוג.

-השאלה היחידה שנותרה פתוחה וצריכה להישאל : האם הורדת הדירוג הינה זמנית ותעלה לאחר סיום המלחמה והאם המשק הישראלי יחזור לצמיחה שאפיינה אותו לפני המלחמה .

בנק ישראל פרסם את תחזיותיו לשנים 2024-2025 , ועפ"י תחזית בנק ישראל ,הצמיחה בישראל צפויה לעמוד על 2% בשנת 2024 ,וחזרה לצמיחה מהירה של 5%, כבר בשנת 2025 . כך שלפחות עפ"י כלכלני בנק ישראל יש מקום לאופטימיות זהירה.

אבי ששון
אבי ששון
אבי ששון ,שמאי מקרקעין מוסמך מטעם מועצת שמאי מקרקעין, כלכלן ואנליסט השקעות . מומחה בהערכת שווי נכסי נדל"ן וחברות. אבי ששון, שמאי מקרקעין, כלכלן (B.A), אנליסט השקעות בני"ע, בורר נדל"ן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *